af Peter Kjær og Lars Gregersen
En ny whiskybog. På Dansk. Skrevet af
Danskere
(You can find the english review HERE)
Det er ikke så tit man ser whiskybøger
på dansk. De fleste whiskybøger er skrevet på andre sprog, og de
oversættes typisk ikke til dansk. Her har to danskere, der begge
arbejder med whisky til daglig, kastet sig ud i at skrive en bog om
skotsk whisky. Forfatterne er Peter Kjær (Krut's Karport, en
whiskybar i København) og Lars Gregersen (LAGO, vin- og
spiritusimportør)
Bogens forfattere
Hvis man gerne vil gøre sig klog på
de forskellige destillerier i Skotland er man nødt til at gøre det
hårde, men fornøjelige, arbejde at smage sig igennem de ca. 110
destillerier der hver især findes i et hav af aftapninger. Men hvis
man vil tilegne sig en generel baggrundsviden er en god whiskybog et
godt sted at starte. Skotsk Whisky er et rigtigt godt sted at
starte. Her er god baggrundsviden. Bogen er velskrevet og
letforståelig, men samtidig fyldt med masser af fakta og
specialviden. Dette gør at bogen er god at læse både for
begynderen og for den meget erfarne whiskyentuiast.
Bogens kerne er 5 kapitler om Skotsk
whiskys historie, Beskrivelse af hvordan både malt og grain whisky
fremstilles, Skotsk whiskys geografi og om det overhovedet giver
mening af snakke om en sådan, En branche beskrivelse, samt gode råd
til hvordan man egentligt kan smag på en whisky.
Spændende kapitler, hvor forfatterne
kommer på den rigtige side af meget af den alt for ofte forekommende
marketingdrevne ”litteratur” som kan læses eller høres når man
bevæger sig rundt i whiskyverdenenes afkroge.
Kapitlerne er krydret med en række
interessante interviews af både danske og skotske branchefolk,
forfatttere og en enkelt kendt dansk whiskysamler. Det er ganske
enkelt fremragende læsning. Man har formået at få langt de fleste
der interviewes til ikke at gå i marketingmode, men derimod
spændende at fortælle om hvordan der arbejdes i whiskybranchen og
og også dele nogen af deres personlige holdninger til en række
emner.
Skotsk Whisky bevæger sig ofte
grundigt ind på områder som andre whiskybøger let hopper henover.
I kapitlet om branchen er der f. eks. en god gennemgang af hvad
uafhængige aftappere er, samt en meget grundig beskrivelse af hvad
størrelse SWA (Scotch Whisky Association) egentlig er.
SWA har været udsat for en del kritik
de senere år. Ikke noget forfatterne direkte kommer ind på, men i
interviewene nævner branchefolkene perifært nogle af de ting de
gerne så anderledes.
Man har valgt ikke at skrive om
markedet for skotske whiskyer i Danmark. Det skyldes nok at
forfatterne selv er en del af markedet som henholdsvis importør og
indehaver af en whiskybar. Interviewene bærer heller ikke præg af
at man har valgt folk hvis produkter man selv forhandler til dagligt,
hvilket er med til at give bogen integritet.
Mit eneste kritikpunkt i bogen er at
man konsekvent burde holde sig til den danske stavemåde ”whisky”
og ikke skrive ”whiskey” såsnart man snakker om bourbon. Men jeg
ved at det helt sikkert vil irritere en del hvis man havde valgt at
gøre det, men folk lærer det nok en dag :-)
Alt i alt er bogen et must for enhver
dansk whiskyentusiast, og klart den bedste whiskybog jeg har set fra
danske forfattere. Nogle vil måske mene at konkurrencen her ikke
just er særlig stor, men denne bog er faktisk så god, at det er en
skam at folk der ikke kan dansk, ikke umiddelbart kan læse den.
I katagorien af whiskybøger der
behandler skotsk whisky generelt er det rart at se en bog der vægter
emnerne lidt anderledes, hvilket gør bogen til et godt supplement på
hylden selvom den er godt fyldt op med whiskybøger i forvejen.
No comments:
Post a Comment